Ceļā uz savu pavārgrāmatu: b-studio pieredze un ieteikumi
Pavārgrāmata vai recepšu grāmata joprojām ir viena no vislabāk pārdoto grāmatu veidiem tirgū, jo cilvēkiem patīk ēdiens, aplūkot gardus attēlus un tikt iedvesmotiem. Pašiem grāmatas autoriem motivācija visbiežāk saistīta ar vēlmi dalīties iegūtajās zināšanās vai iedvesmot sevis izvēlētajam dzīvesstilam - vai tie ir vegāniski ēdieni, restorāna cienīgas maltītes vai ātras uzkodas.
Grāmatas “Svētku receptes ar NEFF un Gati Grosbergu” radīšanā tika apvienots pavāra profesionālais redzējums un b-studio ekspertīze - radošais koncepts, recepšu foto, grafiskais dizains, tekstu rakstīšana, editēšana, maketēšana un grāmatu ražošana nepieciešamajā tirāžā. Radošā vieta “b-studio” (https://bstudio.lv) ir piemērota profesionālu ēdienu pagatavošanai, noformēšanai un tālāk jau pasniegšanai - izmantojot foto aprīkojumu, mūsu fotogrāfi ķer garšas, lai tās nodotu caur attēliem.
Kas ir jāņem vērā grāmatas veidošanā?
Ja vēlies izstrādāt savu recepšu grāmatu, svarīgi ir noteikt tās konceptu un mērķauditoriju. Neatkarīgi, kādas receptes vēlies iekļaut, esi pārliecināts, ka tās ir korektas un realizējamas arī tavas grāmatas lasītājam. Informācija par sastāvdaļām un pagatavošanas kārtību ir obligāta, taču papildus iespējams pievienot - aptuvenās gatavošanas izmaksas, pavadāmo laiku, paredzēto porciju skaitu, ieteikumus vai potenciālas sastāvdaļu alternatīvas. Domājot par savu auditoriju, neaizmirsti uzzināt viņu pirkumu paradumus - vai visas sastāvdaļas būs viegli pieejamas un atrodamas?
Kad mūsu speciālistiem jautā par fotoattēlu veiksmes atslēgu, jāatbild, ka nav vienas formulas, bet drīzāk vairāki vienlīdz svarīgi aspekti. Attēlam noteikti ir jābūt kvalitatīvam un ar savu noskaņu, kas attiecīgi saskan ar grāmatas konceptu. Nevajag aizrauties ar izcilību- pārāk “noslīpēts” attēls var radīt samākslotu un neīstu iespaidu. Radi vērtību un ņem vērā, ka lasītāji ir gana vērīgi - attēlus no iepriekšējām grāmatām vai tiem ļoti līdzīgus labāk neizmantot. Attēls var atspoguļot kā jāizskatās gala rezultātam, kādus traukus izvēlēties, kā noformēt. Šefpavārs Tomass Kellers teicis, ka “grāmatām vajadzētu būt vairāk iedvesmojošām, kā ceļvedim”. Domājot vēl par citiem faktoriem, kā, piemēram, pietiekams apgaismojums un kvalitatīva pēcapstrāde, esi drošs, ka izvēlies īsto sadarbības partneri.
Mūsu pieredzē, lai grāmata izceltos, vākam ir jābūt pamanāmam, bet, lai tā būtu viegli lietojama - jāparūpējas par oriģinālu un tehniski pareizi sastādītu saturu. Pie mums, kopā ar b-studio radošo komandu, ir iespējams izveidot grāmatu no vāka līdz vākam, taču, ja tev nepieciešama profesionāla foto un virtuves studija ar virtuves iekārtojumu - nāc saturu veidot pie mums. Šeit savas receptes sagatavojusi un fotografējusi ir arī Paula Freimane grāmatai “Zelta sastāvdaļa”. Ja interesē, raksti mums uz bstudio@bsms.lv - mēs tev palīdzēsim ceļā uz tavu pavārgrāmatu.